Stenläggning Stockholm
Med lång erfarenhet utför vi professionell stenläggning
08 - 646 02 16

Prisvärt

Fasta priser

Alltid i tid

Stockholm med omnejd

Stenläggning Stockholm

Vi på Tommys Mark & Trädgårdsservice hjälper dig med stenläggning i Stockholm. Våra stensättare arbetar med mångårig erfarenhet i ryggen och vi är säkra på att du kommer att bli nöjd när du ser slutresultatet.

Stensättning är ett på ytan ganska enkelt arbete men det gäller att vara noggrann med detaljerna om du vill ha en stenläggning som håller sig snygg under lång tid. Underarbetet är helt avgörande för resultatet.

Med rätt utfört underarbete slipper du sättningar och ogräs under många år. Med slarvigt utfört underarbete riskerar du istället att behöva göra om alltihop efter några år.

  Hur lägger man marksten?

  Alla som jobbar med stenläggning har förstås sina egna knep och yrkeshemligheter, men i stora drag jobbar en stensättare såhär:

  1. Grävning – Marken som ska stensättas grävs ur. Det är nödvändigt för att få plats med markstenen. Dessutom måste material tas bort för att inte stensättningens vikt ska få marken att sätt sig. Exakt hur mycket som behöver grävas bort beror på markens beskaffenhet, men också på vad den stensatta ytan ska användas till. Mellan 20 och 50 cm är oftast tillräckligt.

  2. Fiberduk – Fiberdukens främsta funktion är att vara en barriär som hindrar stenmaterialet (bärlagret) från att sjunka ned i underlaget, men den hjälper också till att hindra växter och rötter från att tränga in i underarbetet. Fiberduken ska läggas upp längs kanterna och med ordentliga överlapp i skarvarna.

  3. Bärlager – Bärlagret består av bergkross i blandade storlekar från noll och uppåt och säljs ofta under produktnamnet bärlager. Materialet packas helst med vibratorpadda och ska fylla gropen men lämna kvar plats för markstenen och cirka 3 cm stenmjöl. Det är viktigt att få rätt fall på bärlagret så att vatten rinner åt rätt håll.

  4. Stenmjöl – På bärlagret läggs ett lager stenmjöl på cirka 3 cm, som blir underlag för markstenen. Stenmjölet är oftast finkornigt, 0 – 4 mm och medger att underlaget kan justeras och packas under stenläggningen, så att du får en perfekt yta. Stenmjölet ska fyllas upp så att du precis har plats för markstenen i höjdled.

  5. Stensättning – Till slut är det dags för själva stensättningen och nu märks det hur bra underarbetet är gjort. Med perfekt underlag kan stenarna i princip läggas ut direkt i önskat mönster, om de är jämntjocka och släta. Med natursten blir det lite mer arbete med att justera underlaget och fylla på eller ta bort stenmjöl, så att ytan blir plan och jämn. När all sten är satt och ligger rätt avslutas arbetet med att fogsand sopas ned i springorna.
  Stenläggning
  uppfart

  Garageuppfart

  Vid stenläggning av en garageuppfart krävs bra stabilitet i underlaget för att ytan inte ska sätta sig. Exakt vad som behöver göras beror på marken, men vi börjar i allmänhet med att gräva bort befintligt material, för att få rätt bärighet i underlaget. Därefter sätter vi sten enligt dina önskemål, så att du får en stabil och snygg garageuppfart, som håller länge.

  När vi anlägger en garageuppfart är det viktigt med fall bort från garaget, så att inte vatten rinner in. Ibland går det inte att ordna fall på önskat sätt och det kan bli svårt att få bort regnvatten. Då kan vi komplettera stenläggningen med en snygg och fiffig dräneringslösning.

  stenläggning

  Trädgård

  Det finns många sätt att stensätta en trädgård. Vanligast är kanske att stensätta en uteplats och trädgårdsgången, men i vissa fall vill man stensätta hela trädgården och komplettera med växter i krukor. Det är ett sätt att få en grön oas utan att behöva ägna sin tid åt att hålla efter en gräsmatta.

  Det går också att lägga marksten med hål, där gräset kan växa igenom. Det är en bra lösning om du vill ha kvar den gröna ytan, men vill stabilisera den så att du till exempel kan parkera bilen utan att få problem med hjulspår och sättningar.

  mur

  Murar

  Att bygga en mur är ett stort arbete och om du vill att din mur ska stå länge och hålla sig i bra skick krävs rätt markarbeten under och förstås att själva muren byggs på rätt sätt.

  Vi hjälper dig med alla typer av murar i trädgården och runt huset. Med vår erfarenhet och kunskap om markarbeten ser vi till att muren får en stadig grund. Därefter reser vi själva muren i de material och den stil du väljer.

  Trädgårdsmurar kan byggas med tegel eller betongstenar, men vi kan också hjälpa dig med murar i natursten.

  Vanliga frågor om stenläggning

  Många har frågor och funderingar kring stenläggning. Har hittar du svaren på de vanligaste frågorna.

  Hur mycket kostar stenläggning?

  Saker som avgör hur mycket stenläggning kostar är hur stor ytan är och vad den ska användas till. Besvärliga markförhållanden som kräver mycket grävning och kanske dränering kan också dra upp priset.

  Vad ska jag välja, natursten eller betong?

  Om du ska välja natursten eller betong är både en smak- och prisfråga. Natursten kan vara snyggare, men den är krångligare att lägga och kostar mer i inköp. Å andra sidan håller den mycket längre och kan utan problem återanvändas när stensättningen läggs om i framtiden.

  Hur undviker vi ogräs?

  Det finns flera sätt att undvika ogräs i stenläggning. Första försvarslinjen finns i underarbetet, med fiberduk och rent stenmaterial. När stenläggningen väl är på plats gäller det att hålla efter eventuellt ogräs så fort det visar sig. Framför allt är det viktigt att hindra ogräs att ta sig in sidledes, från kanterna.

  Du kan skrapa ur skarvarna och fylla på med ny fogsand om det behövs. Det går också att behandla med olika ogräsmedel, till exempel ättika.

  Rotavdraget, gäller det?

  Rotavdrag gäller tyvärr inte för stenläggning utanför huset.

  Behöver man bygglov?

  Normalt krävs inte bygglov för stenläggning, såvida du inte avsevärt ändrar markens höjd. För att få veta exakt vilka regler som gäller bör du kontrollera med din kommun innan arbetet påbörjas.

  Så går det till

  Offert

  Vi besöker dig när du har tid och går tillsammans igenom vad du vill ska göras. Vi berättar hur vi kan göra jobbet och ställer rätt frågor så att vi säkert förstår vad du tänkt dig.

  Arbetet utförs

  Vi sköter hela arbetet från början till slut. Vi köper in allt som behövs och tar dit nödvändiga maskiner och verktyg i tid. Därefter kommer vår personal och arbetar tills jobbet är helt klart.

  Kontrollbesiktning

  Vi avslutar alltid alla uppdrag med en gemensam kontrollbesiktning för att förklara vad vi gjort och hur och för att kontrollera att arbetet blivit som du tänkt dig.

  25 års erfarenhet av stensättning

  Vi har lång erfarenhet av stensättning och andra markarbeten. När du anlitar oss på Tommys Mark & Trädgårdsservice får du 25 års erfarenhet på köpet.

  Våra stenläggare använder väl beprövade arbetsmetoder och material men när det gäller stensättning är det stort fokus även på hantverksskicklighet. Ett bra resultat bygger på rätt förarbete med underlaget och noggrannhet med detaljer. Vår erfarenhet hjälper oss att lösa eventuella problem snabbare och att välja rätt lösning från början.

  Stenläggning

  Vi kommer till dig

  och tittar på jobbet
  Kontakta oss

  Lång erfarenet

  Vi har lång erfarenhet och stor kunskap och kan lösa det mesta snabbt och lätt.

  Allt i ett

  Hos oss hittar du en komplett leverantör med allt i ett inom anläggning, trädgårdsskötsel och snickeri.

  Noggranna

  När du väljer Tommys Mark & Trädgårdsservice kan du räkna med ett väl utfört arbete och ett slutresultat som stämmer med dina förväntningar.

  Passar tider, försäkrade och med lång erfarenhet av stenläggning

  När du anlitar Tommys Bygg & Trädgårdsservice för stenläggning kan du känna dig trygg och säker på att få ett bra resultat.

  Vårt ledord är att hålla avtalade tider. Vi börjar på bestämt datum och ser till att bli klara i tid. Händer något under vägen som påverkar planerna håller vi dig informerad så att du vet vad du har att vänta dig.

  När vi arbetar hos dig har vi alltid heltäckande försäkringar som skyddar mot oförutsedda händelser.

  Viktigaste garanten för att du ska bli nöjd är vår erfarenhet. Vi har arbetat i över 25 år med markarbeten och stenläggning.